Team Ecomaxx superieur in Italiƫ: Kras pakt eindzege, Van 't Ende knap vierde

13-05-2019

Afgelopen weekend stond de tweede Europese wedstrijd voor de Ecomaxx-rijders Mike Kras en Youri van 't Ende op de agenda. Beide heren reisden af naar het Italiaanse Montova om te rijden in de klasse EMX2T.

Ze gebruikten beiden de vrije training om de baan goed te verkennen. Met de tijdstraining zette Van 't Ende de vijfde tijd neer. Kras had in een mooie vrije ronde die bijna foutloos verliep. Dat resulteerde in de snelste tijd! Daarmee had hij dus de "pole position" te pakken.

Kopstart én manchezege voor Kras,   Van 't Ende  zesde

Beide Ecomaxx-rijders kwamen tijdens de eerste manche goed uit het starthek. De kopstart was voor Kras. Deze positie heeft hij niet meer weggegeven. Kras kon de manche zonder risico goed uitrijden pakte de winst!

Van 't Ende zat er bij de start ook heel goed bij op de derde positie. Helaas was de manche voor Van 't Ende net iets te lang, want na 20 minuten ging hij wat foutjes maken. Op de waves kwam hij in de hele sectie niet goed uit, waardoor hij twee rijders voorbij moest laten gaan. Het wedstrijdritme en de focus waren  niet meer zo goed als aan het begin van de manche. Toch kwam Van 't Ende als zesde over de finish.

Kras tweede, Van 't Ende zesde ondanks de blubber

In de nacht van zaterdag op zondag had het op het circuit zoveel geregend dat de baan één grote modderpoel was. Extra zware omstandigheden dus. Kras kwam, ondanks de blubber, goed uit het starthek. Hij besloot om gedurende de manche geen risico te nemen, overeind te blijven en vooral de motor heel te houden. Hij slaagde hierin en kon de manche op een hele mooie tweede plaats uitrijden.

De start van Van 't Ende was wat minder. Het wiel van zijn Ecomaxx-motor spinde op het hek, waardoor hij niet goed vertrok. In de eerste bocht stond hij nog even stil door een valpartij vóór hem. Toen hij de wedstrijd kon vervolgen, zette hij de inhaalrace in. Hij wist de ene na de andere in te halen en kwam na heel wat inhaalmanoeuvres uit bij het achterwiel van de vijfde man. Helaas moest Van 't Ende de laatste drie rondes zonder bril voortzetten, waardoor hij er ook niet in slaagde om de vijfde man nog te kloppen. Hij werd uiteindelijk als zesde afgevlagd.

Dagzege voor Kras, achterstand gehalveerd

Uiteindelijk had Kras de meeste punten behaald en mocht hij de hoogste trede van het wedstrijdpodium betreden. Met zijn behaalde punten van dit weekend heeft hij de achterstand op de aanvoerder van het klassement al gehalveerd. Alles ligt dus weer open! Ook Youri van 't Ende heeft goed gepresteerd in Italië. Hij belandde uiteindelijk nét buiten het podium op een vierde plaats.

Komend weekend staat alweer de derde EMX2T-wedstrijd op het programma. Ditmaal wordt het verreden in het Portugese Agueda.