Vind het Ecomaxx antwoord op jouw veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Op deze pagina vind je het antwoord op alle veelgestelde vragen. Staat jouw vraag hier niet tussen?
Neem dan contact met ons op!

Veelgestelde vragen

Kun je Ecomaxx benzine mengen met pompbenzine of moet de tank echt helemaal leeg zijn?

Ecomaxx brandstoffen zijn zodanig samengesteld dat deze altijd mengbaar zijn met alle soorten pompbenzine.

Wat is een octaangetal?

Het octaangetal geeft de klopvastheid aan van de benzine. Wanneer we over ‘klopvastheid’ spreken bedoelen we de mate waarin de brandstof in een brandstof-luchtmengsel kan worden samengeperst zonder tot zelfontbranding te komen. Want door het onvoorspelbare tijdstip van spontane zelfontbranding ontstaat een onregelmatige loop van de motor, ook wel ‘kloppen’ of ‘pingelen’ genoemd, waardoor op den duur schade aan de motor ontstaat. Hoe klopvaster de benzine hoe, hoger het octaangetal.

Wat is het verschil tussen een RON en MON octaangetal?

De RON simuleert de benzineprestaties bij lage belasting, terwijl het MON zwaardere omstandigheden weerspiegelt. Een hoog MON-getal heeft een positieve uitwerking op de trekkracht van de motor onderin of bij lange tijd vol gas. Belangrijk wanneer je hoge prestaties neer wilt zetten zoals in de cross.

Wat is het grootste verschil tussen gewone pompbenzine en Ecomaxx benzine?

Het grootste verschil is de zuiverheid van de benzine en de lange houdbaarheid. Ecomaxx benzine is geen gewone benzine maar alkykaatbenzine. Het bevat veel minder schadelijke stoffen waardoor de brandstof beter is voor het milieu, de gezondheid maar ook voor de motor. Door de unieke samenstelling is Ecomaxx benzine ook nog eens jarenlang houdbaar.

Als ik Ecomaxx Classic Car Fuel gebruik in mijn oldtimer, moet ik dan ook nog loodvervanger toevoegen?

Aan Ecomaxx Classic Car Fuel is geen loodvervanger toegevoegd. Bij recreatief gebruik van je oldtimer is een loodvervanger niet noodzakelijk. Eigenlijk is het alleen nodig wanneer je een racer hebt en deze langere tijd voluit zwaar belast, bijvoorbeeld op een circuit. Gebruik je nu een loodvervanger, dan kun je deze ook toevoegen aan Ecomaxx Classic Car Fuel. De brandstof is hierop voorbereid.

Wat doe ik met de lege jerrycans?

Lege Ecomaxx jerrycans kun je inleveren bij je verkooppunt. Ecomaxx haalt de lege jerrycans bij haar verkooppunten op voor recycling. De jerrycans worden niet opnieuw gevuld met brandstof omdat dit wettelijk gezien niet mag. Wel gaan de jerrycans opnieuw de recyclingindustrie in zodat er weer nieuwe plastic producten van gemaakt kunnen worden.

Zit er statiegeld op de verpakkingen?

Nee, er zit geen statiegeld op de verpakkingen.

Ik heb een moderne auto die langere tijd stilstaat. Welke brandstof moet daar in?

Zowel voor de klassieker, youngtimer als voor de moderne (sport)auto is het aan te raden om bij een langere periode van stilstand (vanaf 2 maanden) Ecomaxx Classic Car Fuel te tanken. Classic Car Fuel blijft minimaal 3 jaar houdbaar in de tank en het brandstofsysteem van de auto en trekt bovendien geen vocht aan. De brandstof is geheel vrij van ethanol.

Ik zet in de winter mijn motorfiets, klassieke auto en een 4-takt buitenboordmotor stil. Kan ik daar dezelfde benzine voor gebruiken?

Ja, je kunt hiervoor dezelfde Ecomaxx brandstof gebruiken. In dit geval kun je de Ecomaxx Classic Car Fuel, Bike Fuel 4 of Boat Fuel 4 kiezen.

De viertakt brandstoffen van Ecomaxx zijn in de basis gelijk maar verschillen onderling op een aantal eigenschappen. Zo is de samenstelling van Classic Car Fuel en Boat Fuel meer gestuurd op koppel, terwijl Bike Fuel 4 meer op piekvermogen bij hogere toerentallen gestuurd is. De brandstoffen zijn echter altijd probleemloos in ieder type viertaktmotor te gebruiken.

Wat kost Ecomaxx brandstof?

Ecomaxx brandstof is duurder dan gewone pompbenzine of -diesel. Dat komt omdat het de schoonste brandstof is die momenteel verkrijgbaar is. Het productieproces ervan is een stuk duurder en anders dan bij pompbenzine, wordt Ecomaxx geleverd in solide jerrycans. Maar als je het rekensommetje maakt, valt het prijsverschil vaak mee.

Wanneer je bijvoorbeeld je motor in de winter wilt stilzetten op Ecomaxx, kost dat ongeveer 15 euro meer dan wanneer je deze wegzet op gewone pompbenzine. Je auto of boot wegzetten op Ecomaxx kost ongeveer 40 euro meer. Je bent dan verzekerd van een brandstof die geen schade en vervuiling veroorzaakt aan je motor en brandstofsysteem.

Bekijk wat de exacte meerprijs is voor Classic Car Fuel en voor Bike Fuel 4.

Kan ik ook een ander merk alkylaatbenzine in mijn klassieke auto gebruiken?

Wij raden het af om andere merken alkylaatbenzine in klassieke auto’s of youngtimers te gebruiken. Andere merken alkylaatbenzine hebben een andere samenstelling die vaak is afgestemd op machines zoals grasmaaiers. Deze alkylaatbenzines kunnen ervoor zorgen dat oude rubber afdichtingen terug krimpen naar hun oorspronkelijke maat, waardoor er kans is op lekkage.

Ecomaxx Classic Car Fuel is ook een zeer schone en lang houdbare alkylaatbenzine, maar zodanig samengesteld dat alle rubber afdichtingen en brandstofslangen van klassiekers intact blijven.

Hoe gebruik ik Ecomaxx als overwinteringsbrandstof?

Met Ecomaxx start je motor altijd. Zelfs als je voertuig een heel seizoen heeft stilgestaan. Wil je weten hoe je jouw voertuig of boot het beste wegzet op Ecomaxx voor de winterstalling? Lees dan verder.

Bekijk hoe je je klassieker, motor of boot wegzet op Ecomaxx.

Waarom bevatten sommige Ecomaxx producten wat meer tweetakt olie?

Tweetakt olie zorgt voor een hydrodynamische smering van het lager. Door de ‘rollende’ beweging pompt een ‘kogel’ of ‘ton’ van het lager de tweetakt olie onder zich, waardoor het op de oliefilm gaat drijven. Omdat vroeger de toleranties van lagers, drijfstangen en pistonpennen groter waren, hebben ze meer speling. Ook door slijtage kan er extra speling ontstaan. Daarom is een wat dikkere filmlaag van de olie vaak nodig. Ideaal voor de grote tweetakt motoren van oude motorfietsen en motorscooters van voor 1970, bijvoorbeeld. Ook zwaar opgevoerde brommers en scooters kunnen wat extra olie gebruiken. Dat zorgt voor betere smering en voorkomt schade na lange tijd. Handig!

Kan ik Ecomaxx MX Race 4 ook gebruiken voor mijn tweetakt motorfiets?

Ecomaxx MX Race 4 is een ongemengde viertakt benzine, zonder toegevoegde tweetakt olie. Je kunt elke tweetakt olie bijmengen om een geschikt tweetakt mengsel te maken voor je tweetakt motor. Echter adviseren wij om Ecomaxx MX Race 2 te gebruiken omdat deze optimaal afgestemd is op tweetakt crossmotoren. Ecomaxx MX Race 2 is een kant-en-klaar product, voorzien van een speciaal ontwikkelde, hoogwaardige tweetakt olie. Informeer bij een verkooppunt naar de beschikbaarheid.

Hoe lang is Ecomaxx MX Race 4 houdbaar?

Ecomaxx MX Race 4 is jarenlang houdbaar. Houdbaarheid van brandstof wordt begrensd door de opslagcondities, zoals het eventueel vrijkomen van water. Wij garanderen dat Ecomaxx MX Race 4 minimaal 1 jaar lang houdbaar is. In de praktijk, onder de juiste opslagcondities, is dit veel langer.

Waarom is Ecomaxx MX Race 4 duurder?

Om een exact uitgebalanceerd en extreem zuiver product te produceren, worden er andere grondstoffen gebruikt en zijn een aantal extra behandelingen nodig die gewone benzine niet nodig heeft. Bovendien voegen de fijnmazige distributie en de verpakking in jerrycans, een behoorlijk aandeel toe in de kostprijs.