Ecomaxx - Uitleg voor het opslaan van benzine

Blog - Afbeelding - Opslag - cans

Zo sla je jouw benzine veilig op

Benzine is licht ontvlambaar. Dat betekent dat het heel belangrijk is dat je alle Ecomaxx producten op een veilige manier opslaat. Sterker nog: dat moet. Er gelden in Nederland strenge regels voor opslagvoorzieningen, deze zijn vastgelegd in de PGS15 richtlijnen. Meer informatie hierover vind je op www.publicatiereeksgevaarlijkestoffen.nl

Welke maatregelen moet ik nemen?

 • Minder dan 25 liter benzine
  Je hoeft geen speciale maatregelen te treffen. Zorg er wel voor dat je jerrycans uit de buurt houdt van ontstekingsbronnen. Voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van je omgeving!

 • Meer dan 25 liter benzine (binnen)
  Heb je geen verkooppunt, maar wil je wel meer dan 25 liter benzine binnen opslaan? Dan mag dat alleen in een ruimte die 60 minuten brandwerend is. Hiervoor zijn speciale kluizen en kasten verkrijgbaar.

 • Meer dan 25 liter benzine (buiten, op meer dan 10 meter van bestaande bebouwing en erfscheiding)
  In dat geval hoeft je opslag niet brandwerend te zijn. Wel heb je een lekbak nodig die minimaal 110% van de hoeveelheid brandstof van de grootste emballage kan opvangen. Is 10% van de totale hoeveelheid opgeslagen brandstof meer dan 110% van de hoeveelheid opgeslagen brandstof in de grootste emballage? Dan moet je een lekbak plaatsen die 10% van de totale hoeveelheid opgeslagen brandstof kan opvangen.

 • Meer dan 25 liter benzine (buiten, op minder dan 10 meter van bestaande bebouwing en erfscheiding)
  Je hebt een speciale brandwerende opslagruimte nodig. Hiervoor zijn speciale kluizen en kasten verkrijgbaar. Ook ben je verplicht een lekbak te plaatsen die minimaal 110% van de hoeveelheid brandstof van de grootste emballage kan opvangen.

 • Benzine in een verkoopruimte
  Je mag op normale schappen zonder lekbak 300 liter benzine opslaan. Op schappen met een lekbak met 100% opvangcapaciteit mag je 800 liter benzine opslaan.

 • Benzine in een verkoopruimte met daarboven een woonruimte
  Is er een woonhuis boven je verkoopruimte, dan mag je op normale schappen 150 liter benzine opslaan en 300 liter op schappen met een lekbak van 100% opvangcapaciteit.

 • Benzine in een verkoopruimte met daarboven een woonruimte met een WBDO van minder dan 60 minuten
  Is de WBDO (weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag) tussen het woonhuis en de verkoopruimte minder dan 60 minuten, dan mag je op normale schappen 75 liter benzine opslaan en 150 liter op schappen met een lekbak van 100% opvangcapaciteit.

Verbod op overtappen in een opslagvoorziening

Volgens artikel 3.1.4 van de PGS15 mag je benzine niet overtappen in een opslagvoorziening. Dit kan alleen met een speciale vergunning. Wij adviseren daarom Ecomaxx benzine in 5- of 25-literverpakkingen aan te schaffen. Daarmee hoef je nooit onnodig benzine over te tappen en voldoe je heel gemakkelijk aan alle wettelijke eisen.

In dit artikel:

 • Opslag van benzine
 • Welke maatregelen
 • Verbod overtappen

Deel via:


Ecomaxx verkooppunt

Honderden verkooppunten

Ecomaxx is verkrijgbaar bij honderden verkooppunten in Nederland en bij een aantal winkels in België. Er zijn aparte verkooppunten voor de verschillende productgroepen.

Vind jouw verkooppunt

Over Ecomaxx

Klaar voor de toekomst

Ecomaxx wil dat iedereen kan blijven genieten van zijn of haar gemotoriseerde passie. Daarom ontwikkelen we schone brandstoffen die het milieu en onze gezondheid zo min mogelijk belasten én het beste zijn voor de motor.

Meer over Ecomaxx